HTML

Esélyt adunk

Ingyenes tanácsadások: jogi, fogyatékosügyi, pályázati, idősügyi. Toleranciaerősítő foglalkozások, speciális osztályfőnöki órák és kiállítások szervezése. Generációs hátrányok elleni küzdelem.

Kapcsolat



iroda@eselyekhaza.t-online.hu
22/505-986

Képek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Feedek

Esélyegyenlőség, antidiszkrimináció, szemléletformálás.

2011.04.19. 13:53 együttegymásért

A vak is felkapcsolja a villanyt este

Címkék: esélyek háza esélyóra

Gyakorló mentősök, leendő ápolónők és a konkrét pályaválasztásra még csak készülő egészségügyi középiskolások aktív részvételével tartott Esélyórára került sor 2011. április 19-én a székesfehérvári Bugát Pál Egészségügyi Szakközépiskolában. Tóth Lajos barátunknak meggyűlt a baja a gepárddal, Kudlik István szétverte, majd újra összerakta a speciálisan mozgássérültek számára tervezett lakás konyháját, az ezúttal is fergeteges Varga Szabolcstól pedig megtudhattuk, hogy vajon a vakok is felkapcsolják-e este a villanyt? Igen.

A mozgássérült-teremben Tarsoly Márti ezúttal szakértő hallgatóságra talált a mentő-szakápoló tanfolyamra beiskolázott, jelenleg is esetkocsin dolgozók személyében. A mozgássérültek életét bemutató előadás és a kerekesszékesek mozgatását elemző szakmai megbeszélés határmezsgyéjén egyensúlyozó programot időről-időre egy-egy Kudlik-anekdota terelte a felszabadult jókedv felé: a szenzációs portrékat rajzoló AME-tagtól megtudhattuk, hogy mozgássérültek számára készített lakások berendezései sem mindig használhatóak a kerekesszékesek számára, valamint hogy az elfogyasztott sör mennyiségére fokozottan kell ügyelniük, mert az autóba szállás közben a kerekesszék és a gépjármű közé ülő mozgássérült nehezebben segít önmagán, mint ép társa.

A hallásérülteknél - amúgy Karinthy-módra - röhög az egész osztály. Tóth Lajos jelelni tanítja kortársait, közben remekül utánoz többek között elefántot, cápát és gorillát, a gepárddal viszont nem tud mit kezdeni. Adott tehát a kérdés: hogyan van a gepárd jelnyelvül?

Kattintson a képre a galériáért!

Gyerünk tovább Varga Szabiékhoz, ahol - ez egy ilyen nap - újabb sztorizást követően dől a nevetéstől diák és tanár egyaránt:
- Elnézést uram, nem látott erre gyanús egyéneket? Várjon, ne mondjon semmit, igazolom magam, rendőr vagyok.
- Én pedig vak, ő itt a vakvezető kutyám. Mit gondolt, mi ez a fehér bot a kezemben, fénykard?

Apropó fény. Felkapcsolja-e este a lakásában a villanyt a vak ember? Igen. Miért is? Ha az utcáról látszik, hogy esténként világít a lámpa, a betörők sem olyan bátrak. Vagy ha a vak ember látó ismerőse észleli a fényt, akkor bátrabban felcsönget vak barátjához egy közös meccsnézés (hallgatás) ürügyén.

komment

süti beállítások módosítása