HTML

Esélyt adunk

Ingyenes tanácsadások: jogi, fogyatékosügyi, pályázati, idősügyi. Toleranciaerősítő foglalkozások, speciális osztályfőnöki órák és kiállítások szervezése. Generációs hátrányok elleni küzdelem.

Kapcsolat



iroda@eselyekhaza.t-online.hu
22/505-986

Képek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Feedek

Esélyegyenlőség, antidiszkrimináció, szemléletformálás.

2011.03.22. 09:50 együttegymásért

"Mi történik, ha emberek istenként ítélkeznek mások felett"

Címkék: holokauszt anne frank esélyek háza

Tíz nap. 68 óra kiállítási idő. 19 tárlatvezető diák. 64 középiskolai osztály. Nyugdíjascsoportok. Egyéni érdeklődők. Közel kétezer látogató. Tanulságos visszajelzések. A második világháború vérzivatara alatt írt naplójáról világszerte ismertté vált német zsidó lány, Anne Frank életét a mai világ eseményein keresztül bemutató kiállítás - ha már napló - margójára.

Az egész egy hűvös, párás, télszagot árasztó október végi reggelen kezdődött: "Gyerekek, képzeljétek, van egy remek, Anne Frank életéről szóló, antidiszkrimináció-erősítő hatású vándorkiállítás. Még sohasem járt Fehérváron. Mit szóltok?" Hm. Agyalás. Internet. Telefon. Agyalás. Ötletelés. Osztás-szorzás. Lelkesedés. Belevágás.

Szerinted miért lehet fontos, hogy ezt a történetet más fiatalok is megismerjék? - középiskolások válaszolnak
  • "Azért, mert a mostani fiatalok nagy része azt sem tudja, hogy mit jelent a horogkereszt. Akármikor jöhet egy olyan bolond, mint Hitler, és megismételheti ezeket a dolgokat."
  •  "Azért, mert a mai világban ismét kezdenek előjönni a rasszizmus jelei, és azért, hogy az embereknek felnyissák a szemét: nem szabad, hogy a történelem ismételje önmagát."
  • "Tudják meg, hogy milyen sorsa volt ennek a fiatal lánynak, aki 15 évesen meghalt, és tudják meg. hogy a mostani világ sokkal jobb, mint ami volt."


Aztán a dolog kifelé láthatatlan része. Telefonálás. Levelezés. Személyes megbeszélés. Kérés. Felajánlás. Telefonálás. Levelezés. Bejárás. Felmérés. Leírás. Megírás. Személyes megbeszélés.

A célegyenesben jönnek a látványelemek. A polgárőrség ősrégi, de remek összkerekes Mitsubishi kisbuszával irány Budapest, hozzuk a kiállítási anyagot. Hét nagy, de nem nehéz műanyag henger, illetve három bőszülten súlyos láda. A másodiknál rájövünk, hogy kereke és fogantyúja is van. Mit mondjak, lényegesen egyszerűbb húzni, mint vinni.

Megérkezés. Éppen szünet van a tárlatvezető-képzésen, a résztvevők pedig szorgos hangyákként azonnal megszállják a Mitsubishit, és visznek be a kiállítási terembe mindent, ami mozdítható.

Legózás. Rudak, fémtalpak, műanyag pöckök és vásznak garmadája. Nem megy. Internet. Képkeresés. Megoldás. Összerakás. Talphiány. Szétszedés. Újraszerelés. Kész! Behangolás. Csigavonal. Még készebb. Örömködés.

Másnap reggel indul az első csoport. A projektor tagadja, hogy felismerné a laptopot, pedig évek óta kollégák. Megoldjuk. A precíz beosztás ellenére egyszerre két osztály érkezik, az egyik bejelentés nélkül. Nem baj, összehúzzuk magunkat, a cél ez esetben is szentesíti az eszközt.

Délután sajtótájékoztató, történelmi hangulat, zsúfoltság. Elgondolkodó arcok. Gyerekek. Idősek. Középkorúak.

Aztán a szürke, de tartalmas hétköznapok, immáron zökkenőmentesen. Vendégkönyv. Kérdőív. Gondolatok. Megérintés. Nem volt hiába.

Szerinted miért lehet fontos, hogy ezt a történetet más fiatalok is megismerjék? - középiskolások válaszolnak
  • "Nem tartom fontosnak, mert érdekes a történet, de nem róla szólt a holokauszt."
  • "Jobban megbecsülnék a mostani életüket."
  • "Lássák azt, hogy mi történik, ha emberek istenként ítélkeznek mások felett."


komment

süti beállítások módosítása