HTML

Esélyt adunk

Ingyenes tanácsadások: jogi, fogyatékosügyi, pályázati, idősügyi. Toleranciaerősítő foglalkozások, speciális osztályfőnöki órák és kiállítások szervezése. Generációs hátrányok elleni küzdelem.

Kapcsolat



iroda@eselyekhaza.t-online.hu
22/505-986

Képek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Feedek

Esélyegyenlőség, antidiszkrimináció, szemléletformálás.

2012.01.11. 14:23 együttegymásért

Eljött a mi időnk: 2012 az aktív idősödés európai éve

Címkék: nyugdíjas esélyek háza

A székesfehérvári Esélyek Háza egyik legfontosabb célcsoportja a székhelyünkül, otthonunkul szolgáló település népességének közel negyedét kitevő idős korosztály. Az Európai Unió tematikus éveinek sorában az önkéntesség után következő, az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás erősítését zászlajára tűző 2012-es esztendő a korábbinál is jobb lehetőséget kínál mindannyiunknak arra, hogy kiemelten törődhessünk azokkal, akiknek oly sokat köszönhetünk.

2012-ben is a tőlünk megszokott módon igyekszünk tartalmassá és örömtelivé tenni nyugdíjasaink életét, és arra biztatunk mindenkit, hogy hasonlóan cselekedjen. Januárban többek között folytatjuk Nyugdíjas Szociális Kerekasztal elnevezésű sorozatunkat, Kistérségi Esélyegyenlőségi Fórumunk ehavi állomását a seregélyesi Élő Ősz Nyugdíjasklub tagjainak ajánljuk, a hónap utolsó napjára pedig közel hatvanfős csoport számára biztosítjuk a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának szervezett keretek közötti, díjtalan megtekintését.

De miért is van szükség az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évére?
Azért, mert az öregedéstől sokszor inkább tartani szokás, az emberek gyakran az egyénre és a társadalomra egyaránt leselkedő veszélynek, semmint beteljesülésnek tekintik. Az idősek egyre népesebb táborát a fiatalabb, aktív népességre nehezedő tehernek látják. Pedig a mai idős emberek sokkal jobb egészségnek örvendnek, mint ami a korábbi nemzedékeknek megadatott. Értékes tudásukra, tapasztalataikra bízvást támaszkodhatnak a fiatalabbak, és hasznukra fordíthatják azokat. Az öregedés jelentette kihívás kezelésében kiemelten fontos az, hogy az évek múlásával továbbra is tevékeny életet éljünk.

Mit értünk aktív öregedés alatt?
Az aktív időskort támogató intézkedésekkel:

  • lehetőséget kell adni az embereknek arra, hogy teljes részt vállalhassanak a társadalomban,
  • javítani kell az idősebbek munkavállalási lehetőségeit,
  • lehetővé kell tenni az idősebbek számára is azt, hogy önkéntes tevékenységekben vehessenek részt (például gyakran családgondozóként),
  • a lakókörnyezet, az infrastruktúra, az informatikai alkalmazások és a közlekedés alkalmas átalakítása révén segíteni kell az idős embereket abban, hogy képesek legyenek az önálló életvitelre.

Melyek a 2012-es európai év célkitűzései?
Az európai év célja a figyelemfelkeltés, a tájékoztatás, valamint a bevált gyakorlatok terjesztése. Emellett a politikai döntéshozókat és az érintett feleket hivatott arra serkenteni minden szinten, hogy könnyebbé tegyék az aktív idősödést. Az EU e célok elérését többek között a következő szakpolitikai területeken tudja támogatni: foglalkoztatás, közegészségügy, információs társadalom és szociális biztonság.

Hogyan kerül sor az aktív öregedés népszerűsítésére?
Az Európai Bizottság felkéri a tagállami, regionális és helyi szintű közigazgatási szerveket, a civil társadalmi szervezeteket, valamint a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek képviselőit, hogy kötelezzék el magukat az aktív időskorral kapcsolatos konkrét fellépések és célok mellett, azért, hogy az európai év alatt már kézzelfogható eredményeket lehessen felmutatni.

Milyen kötelezettségválallásokat lehet tenni?
A kötelezettségvállalások:

  • a következő területekhez kapcsolódhatnak: foglalkoztatás, szociális tevékenységekben való részvétel, felnőttképzés, időskori önkéntesség, önálló élet, egészséges időskor stb.,
  • tevője lehet bármely állami vagy magánszervezet,
  • célja lehet az, hogy elhárítsa az idősebb emberek útjából a munkavégzésüket gátló akadályokat,
  • nyilvános vitákra is vonatkozhatnak, amelyek célja a figyelemfelkeltés és a tájékoztatás,
  • kijelölhetnek cselekvési prioritásokat.
  • A városok csatlakozhatnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idősbarát városok programjához. A vállalatok javíthatnak a munkavállalók munkakörülményein. A civilszervezetek például az időskori önkéntesség elősegítésében játszhatnak szerepet.

Hogyan fog az aktív időskor 2012-es európai éve támaszkodni a már meglévő uniós programokra?
Az EU már korábban is tett azért, hogy az aktív idősödést elősegítse: például a foglalkoztatási stratégiával, a felnőttképzéssel, a közegészségüggyel és információs társadalommal kapcsolatos kezdeményezésekkel. Az európai évnek köszönhetően ezek az erőfeszítések ismertebbé válhatnak.

Lehetőség van-e szervezetek és kezdeményezések számára források megpályázására?
Igen – a jelenleg is működő uniós programokból, így például az Európai Szociális Alapból, az egész életen át tartó tanulás programból és a kutatási keretprogramból lehet forrásokhoz jutni.

Mi a tagállami koordinátorok szerepe?
Az uniós országok mindegyike kinevez egy tagállami koordinátort, amelynek az európai évvel kapcsolatos tevékenységek megszervezése a feladata. A Bizottság végzi az uniós szintű koordinációt, és arra biztatja a résztvevőket, hogy osszák meg egymással a rendelkezésükre álló információkat.

Forrás: http://ec.europa.eu

komment

süti beállítások módosítása